Medicii, asistenții medicali și personalul auxiliar de la Spitalul Județean din Arad sunt speriați după ce au îngrijit un pacient testat mult prea târziu pentru coronavirus și care, ulterior, a decedat. Procurorii au deschis dosar penal in rem.
„Mă întreb doar câte persoane din spital au intrat în contact cu pacientul ăsta? Deocamdată nimeni nu știe răspunsul ăsta. Aici, în spital, e panică. Toți se gândesc că poate au luat virusul de la el și apoi l-au dat mai departe. De ce nu l-au dus la TBC, că doar au pregătit spitalul pentru pacienți ca el. Trebuie să ne gândim că, după ce au intrat în contact cu pacientul respectiv, toți oamenii ăia din spital au mers acasă, au mers în diferite alte locații, au mers la cumpărături. Așadar, șansele de răspândire sunt mari, foarte mari”,spune un medic arădean, potrivit SpecialArad.ro.
Totodată, la Serviciul Județean de Ambulanță s-ar fi dat niște măști de „cea mai proastă calitate posibilă”, dacă ne luăm după mărturia unui medic. „Vă trimit poze cu măștile primite de noi zilele trecute. O să vă cruciți. Unde mai pui că uneori nici săpun să ne spălăm pe mâini n-avem. Și gândiți-vă că noi suntem primii care luăm contact cu oamenii”, mai precizeaza un alt medic.
„Nu avem nimic. Avem niște de măști subțiri. Măștile astea pe care ni le-au dat ei nu au efect. Virusul ăsta are nu știu câți microni, iar dacă nu ai o mască ce are un filtru bun, orice altă mască e inutilă”, spune unul dintre medici, în vreme ce un alt coleg de-ai săi spune că „ni se dă o mască pe tură. Cum să folosesc o mască pe o tură întreagă? O mască de-aia trebuie folosită o oră, poate două, dar nu o tură întreagă. Și ei le spun oamenilor că avem de toate. Avem, pe naiba”
Cazul Suceava le dă frisoane
Ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Spitalul Județean din Suceava le dă de gândit medicilor arădeni. Aceștia se tem să nu se ajungă într-o situație ca cea de la Suceava, unde lucrurile sunt de-a dreptul dramatice și unde nu mai puțin de 92 de cadre medicale au fost confirmate cu coronavirus.
„O să ajungem fix ca la Suceava. Eu cred că s-au făcut multe greșeli în cazul ăsta. Gândiți-vă că, dacă o parte din medici, asistente sau infirmieri s-au infectat de la pacientul ăsta, ei infectează tot spitalul. Se aude prin spital că urmează să îi testeze pe toți cei care au intrat în contact cu pacientul depistat pozitiv. Păi îi testează degeaba acum, că există posibilitatea ca rezultatul să iasă fals pozitiv. Dacă vorbim de un contact de 1-2 zile, poate să nu iasă testul pozitiv. Virusul nu are replicare virală suficientă. Deci, în primele zile poate să iasă fals pozitiv. Există șanse să